FAQ

Q. Kan ik rechtstreeks naar de fysiotherapeut, zonder verwijsbriefje van mijn huisarts?

A. Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF)
U heeft geen verwijsbriefje meer nodig voor de fysiotherapeut. Natuurlijk, u kunt nog altijd eerst een afspraak maken bij de huisarts. Maar het hoeft in principe niet meer.

Dat heeft voordelen. Zo komt u ‘direct’ bij de specialist in beweging terecht. Zodat u weer ‘direct’ kunt beginnen met werken aan uw herstel. De huisarts blijft echter wel de centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. De fysiotherapeut zal de huisarts blijven informeren, tenzij u aangeeft dat u dat niet wenst.

Als u besluit rechtstreeks naar de fysiotherapeut te gaan, dan voert deze eerst een zogenaamde screening uit. Dit betekent dat hij eerst vaststelt of u bij de fysiotherapeut aan het juiste adres bent. Zo niet, dan kan hij u bijvoorbeeld doorsturen naar de huisarts.

Wanneer u wel behandeld kan worden door de fysiotherapeut, dan kan hij, of één van zijn collega’s, in overleg met u aan de slag. En dat is wel zo prettig. Immers, hoe sneller u behandeld kunt worden, hoe sneller u herstelt.

Q. Vergoedingen, wordt de eerste afspraak met de fysiotherapeut en de eventuele behandeling vergoed door de ziektekosten verzekering? 

A. Vergoedingen en tarieven 2010

Wat er standaard wordt vergoed
Vanaf 2004 wordt fysiotherapie niet meer automatisch door zorgverzekeraars vergoed als u 18 jaar of ouder bent. Alleen voor bepaalde chronische aandoeningen wordt een uitzondering gemaakt. Voor hen wordt fysiotherapie wel vergoed vanaf de tiende behandeling, u kunt aan uw fysiotherapeut vragen of u hiervoor in aanmerking komt.

Aanvullende verzekering
Wanneer u naast uw zorgverzekeraar nog een aanvullende verzekering heeft, wordt fysiotherapie ook vergoed. Ook kunnen de eerste negen behandelingen bij bepaalde chronische aandoeningen worden vergoed. Het is belangrijk dat u vooraf informeert wat u vergoed krijgt, dit verschilt per verzekering en per aanvullend pakket. Vraag uw verzekeraar naar de exacte voorwaarden. U kunt met uw vragen ook terecht bij uw fysiotherapeut.

Aanvullend verzekeren: u kiest de beste optie
Om ook in de toekomst verzekerd te zijn van fysiotherapie kunt u zich aanvullend verzekeren. Veruit de meesten zijn dit nu al. Toch is het verstandig om uw situatie eens goed te bekijken. Vergelijken loont, dat zult u al snel ontdekken. Dit geldt overigens ook voor particulier verzekerden. Ga na hoe verzekeraars hun pakketten hebben samengesteld. Bekijk de voorwaarden, bijvoorbeeld hoeveel behandelingen u vergoed krijgt, en de tarieven van verschillende verzekeraars.

Aangesloten zorgverzekeraars
Wij werken samen met alle overkoepelende zorgverzekeraars. Fysiotherapeuten die niet samenwerken met zorgverzekeraars kunnen u een rekening sturen (restitutiesysteem) die niet volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed. U zult dan merken dat u alsnog extra voor uw behandelingen zult moeten bijbetalen. Bij ons is dit echter niet het geval. Wij sturen de rekening automatisch naar uw zorgverzekeraar (naturasysteem). Indien uw verzekering fysiotherapie voor 100% vergoed, hoeft u bij ons niets bij te betalen. Het is echter wel belangrijk te weten hoeveel behandelingen uw verzekering vergoed.

Voorkeursleverancier
Onze praktijk heeft overeenkomsten met alle zorgverzekeraars in Nederland.

Voor de volgende zorgverzekeraar zijn we voorkeursleverancier:
Zorg en Zekerheid
Deze zorgverzekeraar heeft ons als voorkeursleverancier gekozen omdat we nét wat meer in huis hebben. We bieden bijvoorbeeld iets extra’s voor u als verzekerde, we hebben de beste prijs-kwaliteitverhouding in huis en we scoren in een vergelijking met andere aanbieders de hoogste klanttevredenheid.
Q. Wat biedt jullie praktijk en zijn alle therapeuten goed?

A. Alle fysiotherapeuten zijn geregisteerd bij het KNGF en in het kwaliteitsregister fysiotherapie.
De registerfysiotherapeut betekend een zeker gevoel.
De DTF betekent een uitbreiding van de verantwoordelijkheid van fysiotherapeuten. U wilt immers optimaal behandeld worden en, indien nodig, doorgestuurd worden naar een meer gespecialiseerde collega of huisarts.
Vanuit de beroepsorganisatie, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), wordt een actief beleid gevoerd om continu de kwaliteit van fysiotherapie verder te verhogen. Bijvoorbeeld door wetenschappelijk onderzoek en een verplichting tot bijscholing.
Wie aan alle kwaliteitseisen voldoet en ook werkt volgens de richtlijnen van het KNGF, wordt toegelaten tot het kwaliteitsregister fysiotherapie. En pas dan mag een fysiotherapeut zich daadwerkelijk registerfysiotherapeut noemen.

Q. Ik ben ‘uitbehandeld’ en wil graag mijn conditie op peil houden of verder verbeteren. Ik werk toe naar een bepaald doel en wil op een verantwoorde wijze begeleid worden.

Medisch verantwoord bewegen
U bent in de eindfase van uw fysiotherapeutische behandeling. Of u heeft deze al afgerond en wilt onder begeleiding blijven trainen. U wilt graag aan uw gezondheid en conditie werken.

Onze fysiotherapeuten kunnen u hierbij ondersteunen.
– Uw eerste afspraak bestaat uit een uitgebreid vraaggesprek en een aantal testen om u een indruk te krijgen van uw algehele fitheid.
– Daarna stellen we een individueel trainingsprogramma samen, afgestemd op uw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden.

Regelmatig bespreken wij het trainingsschema met u en passen het zonodig aan. Zo zorgen wij ervoor dat u op een verantwoorde manier uw doelen behaald. De trainingen die wij voor u verzorgen zijn erop gericht om uw fitheid te verhogen door onder meer training van kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen.

Onze trainingen vinden plaats in kleine groepen en hebben een individueel karakter. Wij maken onder andere gebruik van instelbare trainingsapparatuur en materialen die het mogelijk maken houdingen en bewegingen specifiek te oefenen en te trainen.

Wat kunt u verwachten?
* Trainingen in kleine groepen (maximaal 10 personen).
* Werken aan uw gezondheid.
* Persoonlijke begeleiding.
* Trainen op maat

Locatie
De trainingen vinden plaats bij jeroen maas sportscompany aan de hoofdweg 669 te hoofddorp (dependance de Hoofdvaart)

Wanneer kunt u hier terecht?
Maandag en vrijdag middag van 1530 tot 1800 uur
En dinsdag en donderdag ochtend van 0900 uur tot 1300 uur
Meer informatie?
Voor meer informatie en/of als u zich wilt opgeven, kunt u contact opnemen met onze fysiotherapeuten. U kunt ons bereiken via:
Skagerrak@hetnet.nl
023-5622449
023-5572479