Fysiotherapie

Algemene fysiotherapie

De specialist in beweging

De fysiotherapeut is de specialist op het gebied van houding en beweging en weet alles van de mens en beweging. Bij hem of haar bent u aan het goede adres wanneer de lichamelijke machine even hapert, maar ook wanneer u eventuele bewegingsproblemen wilt voorkomen. Op deze website leest u meer over de fysiotherapeut als bewegingsspecialist, verschillende stromingen en behandelmethodes binnen de fysiotherapie en de wijze waarop het Paramedisch Centrum (PMC) Skagerrak met vakmatige verfijning daarop inspeelt.

Ruwweg is de algemene fysiotherapie onder te verdelen in drie categoriën:
– Oefentherapie
– Massage- en mobilisatietechnieken
– Fysische therapie

1. Oefentherapie:

Dit is de belangrijkste pijler onder de fysiotherapie.
Toepassingsvoorbeelden zijn:
– het beïnvloeden van de bewegingsmogelijkheden van gewrichten
– het vergroten van de spierkracht en conditie
– het aanleren van een betere houding
– het verbeteren van stabiliteit en coördinatie
– het aanleren van een betere ademhalingstechniek
– het leren ontspannen.

2. Massage- en mobilisatietechnieken:

Dit zijn beproefde middelen tegen pijn en spierspanning. Massage bevordert de bloedsomloop in de weefsels, waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd. Massage kan pijnstillend werken, het verdrijft vermoeidheid, maakt de spieren los en soepel en kan ervoor zorgen dat (tijdelijk) uitgeschakelde spieren in goede conditie blijven.

 

3. Fysische therapie:

Deze therapie is vooral gericht op het herstel van weefsels, het stimuleren van de doorbloeding en het verlichten van de pijn. Toepassingen zijn o.a. elektrotherapie, koudetherapie en ultrageluid.

Trainingsapparatuur

Bij oefentherapie wordt gebruik gemaakt van oefenprogramma’s met of zonder trainingsapparatuur.
Wij kunnen op het Skagerrak gebruik maken van onder andere hometrainers,  loopband, roeiapparaat en diverse andere trainingsapparatuur. Dat ook de computer zijn weg heeft gevonden binnen de oefenapparatuur en goede diensten bewijst zal niemand verwonderen. Op locatie “de Hoofdvaart” wordt gebruik gemaakt van alle faciliteiten binnen de sportschool.

In het verleden heet het PMC SKagerrak in het kader van het “Topproject”, een gezamenlijk initiatief van een aantal ziekenhuizen en fysiotherapiepraktijken, computergestuurde trainingsapparatuur aangeschaft. De trainingsprogramma’s maken gebruik van digitale spelletjes en dagen de patiënt spelenderwijs uit om via het oefenapparaat competitie aan te gaan met zichzelf door zijn score te proberen te verbeteren. Tijdens dit project is gebleken dat het versterken van spieren, voorafgaand aan een knie- of heupoperatie, lichamelijk herstel tijdens en na een verblijf in het ziekenhuis bevordert

PMC-Skagerrak
fysio@pmc-skagerrak.nl
tel: 023-5622449
Skagerrak 330 2133 DX Hoofddorp

Site ontworpen en ontwikkeld door Iris van der Veen