Fysiotherapie

Manuele lymfdrainage Oedeemtherapie

Lymfe is een helder vocht dat in onze weefsels vrijkomt en dat afgevoerd wordt via een complex stelsel van vaatjes: het zogenaamde lymfestelsel. Dit stelsel zorgt ervoor dat het lymfevocht uiteindelijk in de bloedbaan terechtkomt. Op bepaalde plaatsen in het lymfestelsel bevinden zich groepjes lymfeklieren die als “waakhonden” de langskomende lymfestroom controleren op ongerechtigheden, zoals kankercellen, virussen en bacteriën. Een opgeviste kankercel kan zich in een lymfeklier ontwikkelen tot een nieuwe tumor: een zogenoemde metastase ofwel uitzaaiing. Wanneer de chirurg een kankergezwel verwijdert, neemt hij vaak ook de bijbehorende lokale lymfeklieren weg, om de kans op uitzaaiing van kankercellen te verkleinen.

Lymfoedeem en de behandeling via manuele lymfdrainage.
Door gedeeltelijke of totale verwijdering van lymfeklieren kan vochtophoping ontstaan. Dit zogenaamde lymfoedeem is een gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van lymfevocht. Een bekende vorm van lymfoedeem is het arm-oedeem na een borstkankeroperatie. De vochtophoping, die ontstaat nadat de okselklieren zijn verwijderd, zorgt voor een verminderd of vervelend gevoel in de bovenarm of schouder met af en toe zelfs regelrechte pijn.

Manuele lymfdrainage is een massagetechniek die helpt bij de bestrijding van oedeemklachten. Deze therapie kan, afhankelijk van de ernst, oorzaak en duur van het oedeem, resulteren in:
– omvangvermindering
– spanningsafname
– pijnvermindering
– functieverbetering
– afname van infectiekans.

PMC-Skagerrak
fysio@pmc-skagerrak.nl
tel: 023-5622449
Skagerrak 330 2133 DX Hoofddorp

Site ontworpen en ontwikkeld door Iris van der Veen