Algemene fysiotherapie

De bewegingsspecialist
De fysiotherapeut is de specialist op het gebied van houding en beweging en weet alles van de mens en beweging. Bij hem of haar bent u aan het goede adres wanneer de lichamelijke machine even hapert, maar ook wanneer u eventuele bewegingsproblemen wilt voorkomen. Op deze website leest u meer over de fysiotherapeut als bewegingsspecialist, verschillende stromingen en behandelmethodes binnen de fysiotherapie en de wijze waarop het Paramedisch Centrum (PMC) Skagerrak met vakmatige verfijning daarop inspeelt.

Ruwweg is de algemene fysiotherapie onder te verdelen in drie categoriën:
– Bewegingstherapie of oefentherapie
– Massage
– Fysische therapie

1. Bewegingstherapie of oefentherapie:
Dit is de belangrijkste pijler onder de fysiotherapie.
Toepassingsvoorbeelden zijn:
– het beïnvloeden van de bewegingsmogelijkheden van gewrichten
– het vergroten van de spierkracht
– het aanleren van een betere houding
– het realiseren van een beter evenwicht (stabiliteit en coördinatie)
– het aanleren van een betere ademhalingstechniek
– het leren ontspannen.

2. Massage:
Dit is een beproefd middel tegen pijn en spierspanning. Massage bevordert de bloedsomloop in de weefsels, waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd. Massage kan pijnstillend werken, het verdrijft vermoeidheid, maakt de spieren los en soepel en kan ervoor zorgen dat (tijdelijk) uitgeschakelde spieren in goede conditie blijven.

3. Fysische therapie:
Deze therapie is vooral gericht op het herstel van weefsels, het stimuleren van de doorbloeding en het verlichten van de pijn. Toepassingen zijn o.a. elektrotherapie en geluidsgolftherapie.

Trainingsapparatuur
Bij bewegingstherapie wordt gebruik gemaakt van trainingsapparatuur en/of een oefenprogramma’s.
We kunnen op het Skagerrak gebruik maken van hometrainers, de loopband, en diverse trainingsapparaten, maar dat ook de computer zijn weg heeft gevonden binnen de oefenapparatuur en goede diensten bewijst zal niemand verwonderen. De mogelijkheden op lokatie “de hoofdvaart” zijn gelijk aan die van een sportschool.
Mede in het kader van “Topproject”, een gezamenlijk initiatief van een aantal ziekenhuizen en fysiotherapiepraktijken, heeft het PMC Skagerrak computergestuurde trainingsapparatuur aangeschaft. De trainingsprogramma’s worden mede gestuurd door digitale spelletjes en dagen de patiënt spelenderwijs uit om via het oefenapparaat, dat de functie heeft van de computermuis, competitie aan te gaan met de onzichtbare tegenstander op het beeldscherm. Het Topproject is erop gericht om spieren, voorafgaand aan een operatie zoveel mogelijk te versterken, zodat lichamelijk herstel tijdens en na een verblijf in het ziekenhuis sneller verloopt. Het project is een regiosamenwerking die zich vooral toespitst op heup- en knieoperaties.